torsdag 15 december 2011

Videokonferans med riksdagsledarmot Thomas Blomkvist den 12.12

Kunde inte närvara på grund av flunsa. Men var de nån som gjorde några intressanta reflektioner? :)

3 kommentarer:

  1. Kommunreform: Thomas Blomqvist från Raseborg (sedan 1992 kommunalpolitik, rikspolitik)

    Vi hade en videokonferens med Thomas Blomqvist på en SL – lektion och då svarade han på frågor vi ställde.

    Frågor till riksdagsledamöter:

    Han tyckte att en kommunsammanslagning gör i sig inte så mycket positivt för en kommun men om kommunerna arbetar tillsammans ordentligt börjar kommunsammanslagningens positiva sidor synas. Kommunerna finns för att ha service och en kommunsammanslagning tryggar servicen. Om en kommunsammanslagning lyckas kommer ekonomin bli bättre tack vare att resurserna blir bättre (det behövs t.ex. inte tre olika stadsdirektörer) och att man kan idka (t.ex. handel) effektivare.

    Tidtabellen för kommunreformen är sådan att under våren kommer det att finnas ett utkast på en kommunsammanslagning (som är gjord av en arbetsklubb) och på hösten kommer troligtvis en kommunsammanslagning att ske. En ny lag kommer att komma 2014.

    Folket kan inte göra något för tillfället så att en kommunsammanslagning inte sker. Folket kan förstås rösta och påverka i riksdagsval och kommunval, vara effektiv i politik och vara med i olika möten. Men fastän folket inte kan påverka så hemskt mycket (om inte de är tidigt ute och röstar i val) kan inte en kommunsammanslagning tvingas att ske. Statsmakten kan inte använda några lagar emot folket för att tvinga dem till en kommunsammanslagning. Men kriterierna för en kommun kan bli så svåra/höga att t.ex. Hangö eller Raseborg inte klarar av dem längre och är därför tvungna att gå med i en kommunsammanslagning.

    Risken att Hangös invånare skulle få mindre makt i kommunen då Hangö ligger geografiskt längre från resten av tätbebyggelsen finns, men tack vare t.ex. Hangös hamn så är hotet inte kanske så stort. Men allting beror på vad beslutsfattarna gör.

    /jemina

    SvaraRadera
  2. Frågor till Raseborgpolitiker:

    För en vanlig invånare i en kommun är inte kommunsammanslagning en stor sak alls. Förändringen är väldigt liten. I Raseborg gick förändringarna till så här: Den största förändringen i och med kommunsammanslagningen var för kommunpolitikerna. Sedan fick ju kommunen bara en röst, och det betydde bättre intressebevakare. De invånare som jobbade för staden fick en ny arbetsgivare, dvs. Raseborg men deras jobb ändrades inte. Skolor, dagis, åldringshem förändrades inte alls. Fastän förändringar inte skett så har invånarna reagerat på både positivt och negativt sätt. Positivt är ju så klart att Raseborg har bibehållt servicen. Det negativa är t.ex. att Pojo kommunhus står tomt och att de svenskspråkiga är rädda för att finskan skall ”ta över”.

    Raseborgs ekonomiska situation har förbättrats tack vare kommunsammanslagningen. T.ex. så har skatteinkomsterna ökat. Det är också lättare att samarbeta inom Raseborg än om man skulle samarbeta mellan självständiga kommuner: t.ex. Pojo, Karis, Ekenäs. Med Hangö är samarbetet balanserat. Samarbetet om Västra Nylands sjukhus och miljöverksamheten fungerar bra mellan Hangö och Raseborg.

    Att Raseborg skulle slås ihop med Hangö står på tal och enligt Thomas skulle det inte stärka Raseborgs ekonomi om Hangö skulle sammanslås med Raseborg. Men han tycker också att Raseborg och Hangö skulle säkert i framtiden ha en bra ekonomi ihop, i alla fall bättre än om de skulle vara skilt. Om Raseborg inte vill ha Hangö med dem pga. dålig ekonomi är det annat i Hangö. Hangö skulle ha jämnare och mer förutsägbara skatteinkomster om Hangö skulle slås ihop med Raseborg. Hangös ekonomi skulle inte vara tvungen att bero på hurdan hamnens framgång är. Men för en vanlig invånare så skulle det kanske tyckas vara negativt för att det kanske sker en indragning av en slags service.

    Thomas tyckte att Hangö gymnasiums framtid inte har så mycket med kommunreformen att göra men han sade att om studerandena får bra utbildning i sin egen skola skall det inte ske en sammanslagning av skolor. Studerandena skulle också få stöd för resorna om det någon gång skulle ske en sammanslagning av skolor.

    Till slut frågade vi vad Thomas själv anser skulle vara bäst för Hangö. Skulle det vara bättre att Hangö fortsätter som en självständig kommun eller borde vi sammanslås med någon annan? Den frågan tycktes han inte vilja svara på utan sade istället att det är Hangöborna själv som väljer vad de vill (genom sina beslutsfattare).

    /jemina

    SvaraRadera
  3. Vi fick möta riksdagsledamoten Thomas Blomqvist via video-konfreans och besvarade på de frågor vi ställde honom om kommunsammanslagningarna. Han tyckte att en sammanslagning skulle kunna underlätta ekonomin i och med att dubbla funktioner skulle inte länge behövas, mera skattebetalare och man skulle effektivera ekonomin. En sammanslagning med Hangö och Raseborg skulle i första början inverka dåligt för Raseborgs ekonomi eftersom Hangö har stora stora skulder, men Hangö har mycket industri samt ens tor hamn och en viktig hamn som kan hämta mycket pengar till kommunen.

    EMIL!!!

    SvaraRadera