onsdag 21 december 2011

På tisdagen den 20.12 träffade vi Peter Björklöv, som är med i Raseborgsfullmäktige

Vi ställde några frågor till Peter Björklöv om vad han tror om Hangös framtid som en egen kommun och om kommunsammanslagningen Raseborg, dvs. för- och nackdelar med sammanslagningen. Björklöv var en av de personer som var emot kommunsammanslagningen Raseborg dvs. då Ekenäs, Karis och Pojo bildade en gemensam kommun. Därför så gav han oss kanske inte så många positiva synpunkter på kommunen "Raseborg", utan lite mera negativa.

Vi frågade t.ex. Björklöv hur invånarna hade reagerat på kommunsammanslagningen, han svarar att man väl inte tänker så mycket på det då man jobbar och bor som förut. Han tycker inte att det direkt har väckt några positiva känslor och att det har fått en negativ klang som om man skulle skratta åt hela Raseborg. Reaktionerna av innvånarna märks av konkreta fall som t.ex. nedläggningar av skolor. Han tycker själv att så länge som hälsovårdscentralerna är på plats så är situationen någorlunda okej. Förändringar som skedde vid sammanslagningen av Raseborg var att 2 skolor drogs in, en del serviccetjänster drogs in, det mesta flyttades till Ekenäs berättar Björklöv. Han fortsätter med att berätta att en en del saker är olika organiserat på olika platser och då väljer man alltid de billigaste skötta systemet eftersom Raseborgs mål är att spara pengar. Han fortsätter med att berätta att de har sålt en hel del fastigheter för att försöka nå det här målet och då även t.ex. indragen av skolor, men en viktig sak är att om man minskar utgifter så betyder det nödvändigtvis inte att inkomsterna ökar.

Kostnaderna är ungefär lika i stora som små kommuner när det gäller åldringsvård, skolor och dagvård, det som man kan spara in på är de administrativa kostnaderna berättar Björklöv. Han anser inte att en sammanslagning av Hangö och Raseborg skulle stärka Raseborgs ekonomi p.g.a. Hangö skulder, men Hangös ekonomi skulle bli bättre av en sammanslagning med tanke på att det blir flera skattebetalare som kan betala betala bort skulden. Björklöv nämner att Hangös skulder förstås skulle minska om man sålde stadshuset, men det går nog säkert att lösa på annat sätt. Han säger att Hangö nästan bara förlorar på att gå med i Raseborg, eftersom han tror att efter några år så kommer merparten av all service att ha flyttats så att den finns mera centralt och därmed är det längre väg till servicen ifall en sammanslagning skulle ske. Peter Björklöv tror inte att om en kommunsammanslagning sker, att det hinner ta länge innan gymnasierna tas upp och sannolikheten att det skulle få finnas kvar är i så fall inte så stor. Om den nya lagen inte säger något annat så skulle 5 års anställningskyddet gälla dvs. alla som har ett kommunalt jobb om någon arbetsplats läggs ner får ha kvar det. När Raseborg bildades så fick kommunens personal nya arbetsuppgifter där det behövdes, det skulle säkert fungera på samma sätt vi en sammanslagningen mellan Hangö och Raseborg.

Min syn på en kommunsammanslagning är till stor del negativ, men då har jag ju varit med om en också. Det som han sa så skulle jag också vilja säga att stämmer att vi mestadels reagerar på konkreta fall, så som skolnedläggningar de var ett ämne som var mycket på tapeten när kommunen Kimitoön bildades i alla fall. Iden på att servicen ska flytta och att man ska behöva någon annanstans när man har något viktigare ärendedå låter inte så lockande, i det här fallet skulle det väl i så fall bli Ekenäs. Det som i det här fallet skulle vara mest hemskt så är nedläggningar av skolor och enligt vad jag försotd på Björklöv så sparar man ju inte ens mera pengar på det, om man gör så är det i alla fall inte mycket. Men det är ju förstås bara "om".

Eftersom Hangö inte vill gå med frivilligt vad Björklöv har hört, så blir det troligtvis till stor del på Raseborgs vilkor när sammanslagningen sker och om, eftersom man p.g.a. staten är tvugen. Jag får en känsla av att en sammanslagning är oundviklig, men tillika så vill man inte ge upp hoppet. Jag gillar små orter och kommuner eftersom till stor del för att det är närmare till allt och allt är så att säga "mindre". Så vad ska Hangö göra då, frågar man sig själv. Jag håller nog väl ändå fast vi att kämpa med att försöka ha kvar Hangö kommun. Men hur, det är ju en annan fråga. Som jag nog inte har någon bra ide till, åtminstone inte än.

/Rose

4 kommentarer:

  1. ska vi si om ja har tillgång ti dehäran nudå..

    SvaraRadera
  2. 20.12.2011 träffade vi Peter Björklöv som är medlem i Raseborgsfullmäktige.

    Björklöv bor i Billnäs och sitter i Raseborgs fullmäktige, han har suttit allt som allt 27 år i fullmäktige. Dom är 59 stycker i Raseborgs fullmäktige.

    Vi i Hangö Gymnasium tvåor ställde honom frågor angående kommunsammanslagningar och nuvarande Raseborg samt hur framtiden ser ut angående om Hangö ska slås ihop till Raseborg.

    Vi frågade bland annat vad största förändringarna var då Pojo Karis och Ekenäs bildade Raseborg. Björklöv konstaterade att de största ändringarna var att kommunernas personaler slogs ihop och nya arbetsuppgifter delades ut.

    För Pojos del tömdes kommunhuset och flyttades till Karis. Inom sociala och hälsovården skedde inga radikala förändringar. Dock har två skolor dragits in vilket nog påverkar befolkning ganska mycket. Största orsaken till detta var för att spara pengar och detta har nog visat sig att ekonomiska resultaten har blivit bättre säge Björklöv.

    Björklöv säger att han var en av de som motsatte sig sammanslagningen av Pojo, Ekenäs och Karis och har inte egentligen haft några positiva sidor. Negativt med sammanslagningen har varit den förlängda vägen till all service och att folket inte har ställt sig positiivt till det.

    Folket i Raseborg har reagerat negativt på smmanslagning, besparings åtgärdena har väckt mycket negativa tankar bland folket. Ett exempel på detta var när skolorna stängdes var det mer än 150 människor som demonstrerade säger Björklöv.

    Vi funderade även över ifall Hangö skulle gå med i Raseborg om det skulle stöda dess ekonomi men Björklöv säger att det inte skulle göra det eftersom Hangö har för stora skulder.

    Björklöv tror att om vi skulle gå samman med Raseborg är det endast en tidsfråga innan frågon om Hangö gymnasium skall stängas eller inte.

    Vad angår Hangö Gymnasium ifall Hangö slås ihop med Raseborg tror han att själva skolan kan vidbehållas även om själva skolsystemet slås samman med en annan skola.

    Björklöv står alltsö för att Hangö inte ska slås till Raseborg p.g.a den ekonomiska situationens försämrande och folket skulle bli missnöjda.

    // Kasper Långström

    SvaraRadera
  3. Kommunreform – Pojo politiker
    Vi träffade Peter Björklöf i tisdags (21.12.2011) för att höra vad han hade att säga om kommunreformer. Han var ivrig nog att komma och träffa oss personligen så det blev så att en SL – lektion hörde vi på hans åsikter och info.
    Björklöf är från Pojo och sade att han vet nästan allt som händer i Pojo. I Raseborg är det helt annat. Personligen tycker inte Björklöf om en kommunsammanslagning så när vi frågade frågor av honom blev det oftast negativa svar.
    Björklöf sade att Raseborgs budjet har blivit bättre tack vare kommunsammanslagningen. Men han motsatte sig för kommunsammanslagningen ändå. Kontakten mellan invånarna och beslutsfattarna har ”försvunnit” pga. stor kommun. Björklöf säger att folket inte identifierar sig lika bra med Raseborg än vad de gör med t.ex. Karis eller Ekenäs. De har inte reagerat positivt till kommunsammanslagningen utan de så att säga ”skrattar” till hela Raseborg. De reagerar mest på konkreta fall, t.ex. om en skola stängs. Han sade också att en kommunsammanslagning gör allting billigare bara genom att skära ned med service som kommunen erbjuder (och som invånarna kanske borde ha).
    Den ekonomiska skillnaden är inte stor mellan en självständig kommun eller med kommuner som är med i en kommunsammanslagning. T.ex. så är dagvård, skola och åldringshem helt samma.
    Björklöf skrattade när vi frågade om Raseborgs ekonomi skulle stärkas om Hangö skulle sammanslås. Raseborgs ekonomi skulle t.o.m. kunna bli sämre! Han sade också att det enda som skulle kunna vara en fördel för Hangö om Hangö skulle sammanslås med Raseborg skulle vara att skuldbördan skulle sjunka. Hangö som Raseborgs centrum skulle ”vara skrattretande”.
    I frågan om Raseborgs stadsvapen tycker folket att Raseborg har ett töntigt vapen. Förklaringen till varför det tog så länge för Raseborg att få ett stadsvapen var att det var kommissionen som bestämde hurdant det skulle vara och folket hade ingen röst och blev arga. Om Hangö skulle sammanslås med Raseborg skulle inte stadsvapnet ändras. ”Det finns ju lite rum i mitten till en till vitsippa”.
    Om Hangö slås ihop med Raseborg nedläggs Hangö gymnasium helt eller så förs det ihop med ett annat gymnasium. Studerandena skulle inte få någon ”gratis skjuts”. Den politiska makten skulle minska radikalt för Hangö om Hangö skulle sammanslås med Raseborg.
    Björklöf själv tycker att Hangö borde fortsätta som en självständig kommun istället för att sammanslå sig med Raseborg. Om 5 års anställnings skyddet säger han bara att den nya lagen har inte setts ännu så det är svårt att säga hur det skulle bli om Hangö skulle sammanslås med Raseborg men troligtvis skulle ett till 5 års anställningsskydd påbörjas.
    /jemina

    SvaraRadera
  4. Idag den 16.1 träffade vi Maarit Feldt-Ranta. Hon är Karisbo (men bor på gränsen mellan de forna kommunerna Pojo och Karis så hon har bott i Karis-Pojo-Karis-Pojo och nu Raseborg) och hon arbetar väldigt mycket inom politik. Hon tillhör partiet SDP. Hon är med i Raseborgs kommunfullmäktge, riksdagsledamot samt ordförande i en styrningsgrupp, medlem i förvaltningsutskottet och förstås – som alla andra, kommuninvånare.
    Vi ställde henne många frågor om kommunreformen. Enligt henne är en kommunreform ingenting som en vanlig kommuninvånare märker väldigt mycket av. De flesta människor fortsätter med samma jobb, går i samma skola osv. Feldt-Ranta pratade lite om sina egna erfarenheter. Hon räknades tidigare som Pojobo fast hon bor på gränsen mellan Karis och Pojo. Det har ställt till med en dålig sak, eftersom hon var tvungen att åka 8 km för att besöka Pojos hälsocentral fast det bara var 1 km till Karis. Men det är den enda detaljen hon på rak arm har känt av. På det stora hela har nästan inga andra än politikerna märkt någon förändring. Möjligen Pojoborna, eftersom finskan hade en majoritet där och eftersom svenskan har en klar majoritet i Ekenäs och en knapp i Karis så står gatuskyltarna på svenska först och finska sedan.

    Hon tycker att varenda kommun bl.a. ska:
    1. Ekonomin i skick
    2. Servicen i skick
    3. Mallärenden: Trafik, infrastruktur
    4. Klara av förändringar

    Riksdagen ska rösta om det ska bli tvång med kommunsammanslagningar eller inte men Feldt-Ranta sa att SDP inte tvingar kommunerna, men hon vet inte vad de andra partierna tycker om den saken.
    Beslut om kommunreform pratar riksdagen och regeringen mycket om detta år 2012. I april kommer mer beslut.
    Raseborg gick samman för att Pojo och Karis hade ekonomiska problem. Först var det problem att besluta om väsentliga saker för det tog länge att diskutera vapnet.
    Också vägnamn ändrades. I en kommun kan det t.ex. inte finnas två Boulevarder, för då vet man inte vart post ska föras.
    Regeringen kommer stöda kommuner som går samman och bara har ett gymnasium.
    Hon hade också en hel del pointer om hur fullmäktige ska uppbyggas. Helsingfors har bara 85 platser fast staden är mycket större än Hangö. Stadsdelen Nordsjö har ingen representant i fullmäktige.
    Hon ser inget positivt med att Hangö ska gå samman med Raseborg.

    SvaraRadera