måndag 14 januari 2013

Mellanöstern och dess kriser


Den muslimska terrorismen är inte ett nytt fenomen och stridigheter i Mellanöstern har funnits där länge, så som på även många andra platser i världen. Det är inte så lätt att alla gånger hitta en ända orsak till konflikter, men i det här fallet så är väl de flesta enade om att det skulle bero på religiösa saker, men grundtanken i det här fallet som även i många andra krig och konflikter är delade åsikter om saker och ting. Man hittar helt enkelt inte en gemensam lösning. Bästa sättet att bilda sig en uppfattning om varfl terrorism förekommer i Mellanöstern är att bilda sin egen uppfattning genom att läsa om Mellanösterns händelser, därför har jag valt att skriva ner en del av dem här. 

Fransmännen och Britterna tar kontroll över mellanöstern, de lyckades med detta eftersom under 1800-talet hade det Osmanska riket stora problem där ekonomin var efterbliven p.g.a. föråldrade jordbruksmetoder. Man försökte modernisera riket genom att grunda skolor och tidningar som påminde om de europeiska. År 1876 grundades ett parlament. Man började bedriva handeln runt Afrika istället för att den gick via muslimska mellanhänder, näringslivet hämmades av billiga europeiska industriprodukter som drabbade den inhemska produktionen hårt i det Osmanska riket. Frankrike erövrade Algeriet år 1830, Tunisien 1881 & Marocko 1912. När Suezkanalen byggdes på 1860-talet ökade Britternas inflytande ytterligare. Så dessa riken löd alltså under Storbritannien. 

Under första världskriget hade Britterna lovat sionisterna(de judiska nationalisterna i Europa) få upprätta ett hem i det land som Gud lovat åt dem, dvs. Palestina. Under 1930- talet uppstod en konflikt mellan de judiska invandrarna, den Brittiska mandatmakten och de araber som från tidigare bodde på området. De torra ökenområden intresserade inte européerna, så släkten al-Saud som stöddes av Britterna, denna släkt erövrade så gott som hela halvönoch utropade Saudiarabien år 1932. De störtade också Sharif Hussein i Mekka som även han stöddes av britterna, det var av stor betydelse för muslimerna att Wahabismen nu tog kontrollen över Mekka, den islamiska världens religiösa centrum.

Arabnationalism
Arabnationalisterna var emot det europeiska styret, därför uppstod det på flera håll väpnade uppror mot européerna. Därför blev Britterna tvungna att ge självständighet åt Egypten 1922 och åt Irak 1932, men Britterna övervakade ändå ländernas förvaltning och försvar. Arabnationalisterna började de europeiska värderingarna som en fara mot Islam, därför uppstod det muslimska brödraskapet i Egypten, som hade som mål att återställa situationen.   

Mellanöstern hade en viktig del i världspolitiken eftersom man i början av 1900-talet hade hittat olja i Iran och på 1930-talet började man utvinna den även vid Persiska viken. Men det var främst amerikaner och britter som drog nytta av oljan. Efter andra världskriget när dessa stater på riktigt började göra sig självständiga, ville de inte ha något med det västerländska inflytandet att göra. På 1950-taletskapade de ett eget internationellt oljebolag, men amerikanerna och britterna störtade nationalistiske premiärministern Mossadeq och den västvänliga shahen Reza Pahlavi kunde återvända från sin landsflykt.

Situationen i Israel och vilka områden som har hört till vem och när.













I Palestina, det brittiska mandatområdet, bröt oroligheter ut. Terrordåd av både judar och araber gjorde att 
britterna gav landet till FN år 1948. Judarna utropade med västmakternas stöd staten Israel, vilket ledde till att de omgivande arabländerna anföll landet. Under kriget år 1948-1949 flydde ca 800.000 arabiska palestinier från sina hem, efter kriget fick de inte återvända hem och därifrån kommer flyktingproblemet. I den östra delen av det brittiska Palestinamandatet, i Transjordanien utropade emir Abdullah år 1946 det självständiga kungadömet Jordanien. Han gjorde anspråk på Jerusalem, men han mördades kort därpå i ett attentat i Jersusalem hans släkt har lyckats hålla sig kvar vid makten i Jordanien. Då araberna förlorade i kriget mot Jerusalem 1949 ökade motståndet mot västlänningarnas inflytande avsevärt. De probrittiska kungarna avsattes genom revolutioner. I egypten stöddes kung Faraq år 1952 genom kupp av de ”fria officerarna”. Flygvapen officeraren Gamal Abdel Nasser (president 1956-70), utvecklade arabsocialismen och panarabismen som ledande ideologier och kom att bli ledande gestalt i arabvärldens kamp mot kolonialmakterna. I Irak störtades det hashemitiska kungadömet år 1958. 

Gamal Abdel Nasser

Israels flagga

Nasser i Egypten ansågs enligt västmakterna ha bidragit till den antikoloniala verksamheten i tredje världen. Västmakterna drog därför tillbaka sina löften om ekonomiskt stöd till Egypten, då vände de sig till Sovjet, som gav både pengar och vapen. År 1956 tog Nasser över Suezkanalen och sa att inkomsterna skulle gå till byggverksamhet i Egypten. Då gick Storbritannien, Frankrike och Israel till anfall mot Egypten för att återta kontrollen, USA ingriper och tvingar européerna att lämna området. Orsaken till att de ingrep var att undvika en konflikt mellan den muslimska världen och västvärlden. Jordanien och Saudiarabien stöddes kraftigt av Storbritannien och senare av USA, som också stödde Israel. Situationen ledde till spänningar mellan arabstaterna eftersom t.ex. Egypten stöddes av Sovjet. Sexdagarskriget utkämpades mellan Israel och araberna, då övertog israeliterna Gazaremsan och Sinaihalvöknen av Egypten, den s.k. Västbanken mm. Detta var ett stor förlust för Egypten och Nassser kunde inte godta detta, men avled i en hjärtattack år 1970. Flyktingproblemet förvärrades i Palestina och frirörelsen PLO bildades med Yasser Arafat i spetsen. Organisationen började kämpa emot terrordåden, för att få omvärlden att förstå den situation som Palestina var i. År 1973 försökte Syrien och Egypten ta tllbaka sina områden med överraskning, men med USAs hjälp slog Palestina ner anfallet. USA har flera gånger under historiens lopp varit inblandade i Mellanösterns kriser. År 1979 gick Sovjet in i Afghanistan, då fick afghanerna ekonomiskt och militärt stöd av USA. När kalla kriget tog slut, dvs. det spända läget mellan USA och Sovjetunionen tog slut så fick man lösning till några av konflikterna i Mellanöstern. År 1989 lämnade Sovjet Afghanistan och Yemen enades till den stat det idag är. Förutom detta skedde det år 1990 en oljekonflikt mellan Kuwait och Irak. Irak gick till anfall mot Kuwait, Kuwait bad USA om hjälp. Irakierna ifrågasatte Saudiarbiens sätt att ta hand om de heliga platserna, eftersom USA kontrollerade nästan hela Mekka. Detta krig splittrade hela arabvärlden, FN trupper drar bort irakierna från Kuwait år 1991.

Kuwait
År 1979 invaderade Sovjetunionen Afghanistan för att försäkra sig om att landet skulle ha en Moskva-vänlig regim. Men år 1989 lämnade Sovjet landet eftersom de aldrig fick någon egentlig kontroll där. Vid den tiden fanns 5,5 miljoner Afghaner i flyktingläger mestadels i Iran och Pakistan. Där fick de stridsträning och undervisning i koranskolor så att deras ideologier utvecklades, dessa drevs av den muslimska reformrörelsen JUL som finansierades av Saudiarabien. Här uppkom talibanrörelsen, den grundades i mitten av 1990-talet av den religiösa ledaren mulla Muhammed Omar. Det dröjde inte länge innan rörelsen hade lagt under sig tolv av Afghanistan 31 provinser. År 1997 tog talibanerna över huvudstaden Kabul. De flesta talibanska soldater var väldig tunga, mestadels mellan 14 och 24 år gamla. I de provinser som var erövrade så införde man shari’alagen, som tolkade islam på ett väldigt extremt sätt. T.ex. så fick kvinnor inte arbeta utanför hemmet eller gå i skola, de fick inte heller gå ut utan att ha sällskap av någon man. Man skulle avrätt brottslingar, skära händerna av tjuvar och levande varelser fick inte fotograferas, kvinnor skulle bära burkha, som skulle täcka hela ansiktet mm. Talibanerna sprängde den mer än 2000 år gamla Buddha statyerna i stade Bamiyan på våren år 2001. Men på hösten samma år fälldes talibanregimen av USA och Storbritannien, den formella orsaken till anfallet var att de hade vägrat ge Usama bin Ladin, som låg bakom terrordåden i Usa den 11 september år 2001, till USA.   

En av Buddhastatyerna som sprängdes
Hasan al Banna från Egypten grundade år 1929 det muslimska brödraskapet al-Ikhwan al-Muslimun, brödraskapet grundades för att bevara de muslimska värderingarna och de egna kulturerna, så att man i fortsättningen kunde bygga upp stater som var muslimska, grundat på Islam. De startade med social verksamhet i slumområdena, man inrättade skolor och sjukhus för fattiga. Rörelsen hade utvecklats till en stor och inflytelserik organisation på 1930- talet med flera systerorganisationer i andra länder som var muslimska. Lockade främst unga män som just hade flyttat från landsbygden till staden. Man började kraftigt bekämpa det västerlänska inflytandet, rörelsen var förbjuden i Egypten mellan åren 1954 till någon gång på 1970-talet, fast den var tillåten i andra länder. Den radikala Hamas-rörelsen är en utbytargrupp ur rörelsen och den finns i Gaza på Västbanken. Idag är Hamas det folkvalda regeringspartiet i Palestina, de bedriver ännu idag samma sorts verksamhet som från början och de har även också egna tv-sändningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar